ИТ бизнесът в Сан Франциско довел до бедност

ИТ бизнесът в Сан Франциско довел до бедност
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Правителството на Сан Франциско планира да въведе данък за част от ИТ компаниите, с който да подобри живота на бедните слоеве от градското население. В частност, събраните допълнително средства ще бъдат използвани за финансиране на програми за придобиване на жилища, предаде Ню Йорк Таймс, цитиран от TechNews.bg.

По думите на Ерик Мар, член на градския съвет, данъкът в размер на 1,5% ще бъде своеобразна компенсация за разрушителните последствия, които технологичният бум причинява на хората. Сред компаниите, които ще бъдат засегнати от новия данък, е социалната мрежа Twitter.

Последствията от технологичния напредък са очевидни. Специалистите в областта на ИТ взимат едни от най-високите заплати в САЩ – в диапазона 150-200 хиляди долара годишно. Хората с подобни заплати наводниха Сан Франциско, където офиси имат множество големи ИТ компании, а това доведе до поскъпване на цената на живота и затрудни болшинството останали граждани с по-ниски доходи.

Властите в Сан Франциско отдавна следят негативните последствия от дейността на хай-тек компаниите и регулярно повдигат въпроса за компенсации. По-бедните местни жители не ги устройва създалата се ситуация на пазара на недвижими имоти, тъй като трудно могат да се сдобият с дом, заради високите цени.

Съществена част от бюджета на Сан Франциско зависи от сделките с недвижими имоти. Тази година обаче приходите са по-малко отколкото през миналата. Градската управа се готви за бюджетен дефицит през следващите две години и призова за повишаване на данък продажби през ноември 2016 г., за да се избегне задаващият се проблем.

Според Ерик Мар, въвеждането на данък за ИТ бизнеса в полза на бедните може да внесе в градския бюджет допълнителни 140 милиона долара годишно. Чиновниците предполагат, че новият данък ще запълни дупката в хазната, образуване вследствие на данъчните облекчения, дадени на големите технологични компании преди около пет години, за да отворят офиси в района на града.

Предполага се обаче, че законопроектът за нов данък няма да получи достатъчна подкрепа. В момента неговите поддръжници в градският съвет са малцинство. Възможно е ситуацията ще се промени до ноември 2016 г., когато законопроектът ще бъде гласуван.

#САЩ #Сан Франциско #ИТ сектор #заплати #дом #бедни #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници