Ирак и Саудитска Арабия са най-големте купувачи на българско оръжие

Ирак и Саудитска Арабия са най-големте купувачи на българско оръжие
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

България е изнесла оръжия за 642.5 млн. евро през миналата година, сочи годишният доклад на Междуведомствената комисия по експортен контрол към министъра на икономиката. В сравнение с 2014 г. ръстът е 59%.

За миналата година междуведомствената комисия е издала 697 разрешения за износ и трансфер на обща стойност 1.402 млрд. евро. Износът се осъществява чрез държавни и частни компании, като най-големите сред тях са "Кинтекс", ВМЗ, "Арсенал", "Емко", "Аполо инженеринг" и други.

Най-големите пазари на българска специална продукция са в Близкия изток. За там са издадени разрешения за експорт за 610 млн. евро, а е осъществен износ за 282 млн. евро. Най-големите купувачи са от Ирак и Саудитска Арабия.

Индия продължава да бъде един от най-големите пазари за българските производители с поръчки за 58.5 млн. евро през миналата година. Въпреки заявен износ за 16.5 млн. евро за Русия сделки в тази посока не са осъществени.

Забелязва се обаче сериозно увеличение на експорта за Украйна - за 16.6 млн. евро, при 0.5 млн. година по-рано.

От европейските държави България е изнесла най-много военна продукция за Полша (5.8 млн. евро), Италия, Чехия и Великобритания. 31.2 млн. евро е стойността на износа на оръжие и боеприпаси за САЩ.

#оръжие #износ #Кинтекс #ВМЗ #Арсенал #Саудитска Арабия #Ирак #Индия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници