Петро Порошенко: Ние вярваме в европейската идея

Петро Порошенко: Ние вярваме в европейската идея
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че излизането на Великобритания от ЕС е станал показател за криза на вярата в Съюза, но Украйна продължава да вярва във възможностите на ЕС повече, отколкото която и да е друга страна, съобщава „Корреспондент“. Това е заявил Порошенко пред изданието Politico. 

„Никъде в Европа няма толкова силна вяра в ЕС, както в Украйна. Не затова, че не знаем за недостатъците на ЕС, а затова, че много добре познаваме алтернативата. Там, където отстъпва европейската идея, остава вакуум, който запълва нещо до болка познато в историята на Европа – националният егоизъм. Тя се заменя от алчност и недалновидност, замаскирани под формата на прагматизъм“, заяви Порошенко.

„Ние вярваме в Европа. Ние вярно ще крачим с Европа. Ние оценяваме Европа като единствения път към по-добро бъдеще и единствено лекарство за болестта на егоизма и разделението, която вече струва на нашия континент милиони животи. Както стана ясно, дори днес, след десетилетия мир и разцвет, Европа не притежава имунитет“, подчерта украинският президент, добавяйки че Европа трябва да се бори с тази болест.

Порошенко заяви, че е дошло времето тези, които вярват в европейския проект, да заемат инициативата. Според него тези, които желаят напускане на ЕС не са мечтатели, а хора, желаещи повече власт и по-малко отговорност.
„Украйна избра европейския път и се изправи пред немотивирана агресия, заради своя европейски избор. Ние смятаме, че Европа трябва да се сплоти по-силно“, заяви Порошенко.

#Европа #ЕС #Петро Порошенко #Украйна #идея

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници