Обама оставя 8400 американски войници в Афганистан, вместо планираните 5500

Обама оставя 8400 американски войници в Афганистан, вместо планираните 5500
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Барак Обама ще остави в Афганистан повече войници от първоначално планираното. По време на изявление в Белия дом американският президент обяви, цитиран от Би Би Си, че той ще изтегли войниците до 8400, вместо първоначално обявения брой от 5500. В момента броят на войниците в Афганистан е 9800.

„Обстановката в Афганистан остава несигурна. Аз силно вярвам, че е в интерес на нашата национална сигурност да дадем на нашите афганистански партньори най-добрите възможности за успех”, изтъкна Обама.

Той допълни, че ролята на американските сили в Афганистан ще остане непроменена – обучение и съвети към афганистанските полицаи и войски, както и подкрепа на антитерористичните мисии срещу талибаните и други групировки.

Барак Обама заяви, че бойната мисия на САЩ в Афганистан е приключила, но призна, че проблемите на сигурността продължават да съществуват.

„Ние вече не сме участници в голяма сухопътна война в Афганистан”, каза той и допълни, че афганистанските сили за сигурност все още не са толкова силни, колкото било нужно да бъдат.

Талибаните оставали заплаха. Те имали преднина на някои места, посочи Обама.

Според последни изчисления на ООН, силите на талибаните сега държат повече територия в Афганистан, отколкото, когато и да било след инвазията на САЩ през 2001 г.

Обама бил обмислял дали да продължи с планирането намаление на броя на войниците в Афганистан от 9800 на 5500 до началото на 2017 г.

„Решението, което правя днес, гарантира, че моят приемник ще има солидна основа за продължаване на напредъка в Афганистан, както и гъвкавост да отговори на заплахата от тероризъм, която се развива”, коментира Барак Обама.

Обама подчерта, че единственият начин да се сложи край на конфликта в Афганистан е чрез трайно политическо решение между талибаните и афганистанското правителство.

Той направи изявлението си преди предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава, където членовете на Алианса се очаква да потвърдят подкрепата си за правителството в Кабул.

#Барак Обама #Афганистан #войници #талибани #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници