Главният секретар на МВР: Няма как с кадифена ръкавица срещу тероризма

Главният секретар на МВР: Няма как с кадифена ръкавица срещу тероризма
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С кадифена ръкавица няма как да се противодейства на тероризма. Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР Георги Костов след тържеството по случай професионалния празник на полицията. Костов коментира безпрецедентните мерки, които предвижда новият антитерористичен закон.

По думите му балансът между това какви трябва да бъдат правомощията на службите и това какви права на гражданите трябва да бъдат ограничени е много тънък. Ограничения със сигурност ще има, беше категоричен главният секретар.

Баланс няма как да се получи без известно ограничаване на правата на гражданите, заяви Костов: „Не е нормално да отидете 10 пъти през година в зона на военен конфликт, където ислямска държава води военни действия и да очаквате, че правата ви няма да бъдат ограничени. То не е разумно. С кадифена ръкавица не може".

Част от строгите мерки, които предвижда антитерористичният закон, са свързани с различни административни ограничения като забрана за напускане на страната, отнемане на документи за самоличност, включително и ограничаване достъпа до интернет.

По думите на Костов това са все мерки, които се прилагат в редица от страните в ЕС.

По повод ограничаване на някои основни граждански права вътрешният министър РумянаБъчварова коментира: „Когато вземаме решение по тази тема трябва да вземаме най-доброто решение за най-много хора. Един терористичен акт е заплаха за човешкия живот, това означава, че отнема основно право на човека. Обстоятелството, че на някои хора, които планират такива действие, ще бъдат нарушени част от правата, е несъпоставимо с другата страна - отнемането на човешки живот. Мисля, че законът е доста балансиран и сравнявайки го с подобни закони в други държави според мен е доста умерен".

Бъчварова уточни, че проектозаконът вече е внесен в МС и предстои да бъде обсъден на следващото правителствено заседание.

 

#тероризъм #МВР #закон #Георги Костов #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници