"Амнести интернешънъл": Бунтовници в Сирия са жестоки колкото Асад

"Амнести интернешънъл": Бунтовници в Сирия са жестоки колкото Асад
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Подкрепяни от Запада опозиционни групировки в Сирия извършват военни престъпления и измъчват местното население по маниера на президента Башар Асад, показва доклад на "Амнести интернешънъл".

Отвличания, изтезания, убийства, заплахи над журналисти – това са документираните от правозащитната организация действия на бунтовнически организации в Алепо, Идлиб и в други региони на Северна Сирия. Те се ползват с подкрепата на САЩ, Турция, Франция, Германия, Великобритания, Европейския съюз, ООН и др. въпреки доказателствата, че нарушават международното хуманитарно право.
"Днес в Алепо и Идлиб въоръжените групировки безнаказано извършват военни престъпления. Имаме доказателства, че те използват методи за мъчения, присъщи на сирийското правителство", коментира Филип Лутър, директор на Програмата за Близкия изток и Северна Африка на "Амнести".

Държавите - членки на Международната група за подкрепа за Сирия, трябва да притиснат тези групировки да спазват военното право. Трябва да се прекратят и доставките на оръжие или друг вид покрепа за организации, въвлечени във военни престъпления, заяви Лутър.

Международната група за подкрепа на Сирия включва Китай, Египет, Франция, Германия, Иран, Ирак, Италия, Йордания, Ливан, Оман, Катар, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Обединените арабски емирства, САЩ, Великобритания, Арабската лига, ЕС и ООН. Съпредседатели са Москва и Вашингтон.

В доклада са уличени пет групировки, управлявали части от провинциите Алепо и Идлиб от 2012 г. насам – движението "Нур ал Дин Зинки", "Шестнадесета дивизия", Фронтът "Ал Шамиа", Фронтът "Ал Нусра" и ислямисткото движение "Ахрар ал Шам".

Последните три са наложили свои собствени шариатски правни системи и са създали неофициални прокуратура, полиция и затвори. "Ал Нусра" и "Ахрар аш Шам" прилагат строга интерпретация на исляма и наказват с изтезания нарушаването на закона.

#Амнести интернешънъл #Башар Асад #бунтовници #ислямска държава #военни престъпления

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници