Ердоган предлага гражданство на бежанците - осигурява си верни избиратели, като обезмисля и споразумението с ЕС за реадмисията

Ердоган предлага гражданство на бежанците - осигурява си верни избиратели, като обезмисля и споразумението с ЕС за реадмисията
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турция е готова да направи стъпка, която извънредно много ще усложни изпълнението на сделката между Анкара и Брюксел, пише деловият вестник „Файненшъл Таймс“. 

"Днес имам добри новини за нашите братя и сестри, намиращи се тук. Сред тях има желаещи да получат гражданство в Турската република. Нашето министерство на вътрешните работи в тази насока. Турция е също и ваш дом", заяви турският президент Реджеп Ердоган в граничещия със Сирия град Килис.

През годините на гражданската война в Сирия населението на Килис нарасна двойно. Като бежанци в Турция са регистрирани 2,7 милиона души, уточнява „Файненшъл таймс“. Много от тях живеят извън официалните лагери и незаконно работят в заводи и ферми при минимално заплащане.

Турският президент не уточнява процедурните подробности по приемането на гражданство, сроковете за изпълнение и критериите за подаване на заявки за гражданство.

Според цитиран от вестника неназован високопоставен турски чиновник думите на президента следва да се приемат като „заявление за намеренията“.

Те обаче предизвикват въпроси в контекста на миграционната сделка с Евросъюза в рамките на която Анкара се съгласи да спре потока от бежанци, нелегално пристигащи на територията на Евросъюза през Турция в замяна на редица отстъпки от страна на Брюксел, включително отмяната на визовия режим за турските граждани.

Лидерите на ЕС, много от които са подложени на натиск от крайнодесните и ставащата все по-враждебна към мигрантите общественост, най-вероятно няма да искат да дават преференции и на сирийците, опасявайки се от появата им в Европа.
Те се страхуват също, че бойци от Ислямска държава може да се насочат към европейския континент, за да извършват терористични атаки, посочва в статията си „Файненшъл таймс“.

Намеренията на Ердоган ще бъдат възприети противоречиво и от политическите му опоненти и гражданите на страната, смята изданието.

Опонентите на управляващата Партия на справедливостта и развитието смятат, че целта й е да привлече гласове, които може да получи на следващите избори от благодарни за предоставеното гражданство бежанци. Ако правителството приеме предложението, на изборите през 2019 г. ще се появят повече от един милион нови избиратели, което ще измени хода на гласуването – цитира вестникът становището на члена на опозиционната Народно-републиканска партия Ердоган Топрак.

#Турция #Реджеп Ердоган #гражданство #сирийци #бежанци #гласоподаватели #споразумение #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници