Външните министри на Русия и Турция се разбраха: Възобновят работата на двустранната групата за борба с тероризма

Външните министри на Русия и Турция се разбраха: Възобновят работата на двустранната групата за борба с тероризма
БГНЕС
A A+ A++ A

Русия и Турция ще възобновят работата на групата за борба с тероризма. Това обяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров сред  40- минутна среща с турския му колега Мевлют Чавушоглу в Сочи. Това е първата срещу между двата след взетото по-рано тази седмица решението от Москва и Истанбул за нормализиране на двустранните отношения, предават ТАСС, РИА-Новости.

„С турската страна имаме създадена двустранна работна група за борба с тероризма, в която влизат представители на министерствата на външните работи и на специалните служби. Последните седем месеца работата на тази група бе замразена, но днес ние се договорихме да я възобновим“, посочи Сергей Лавров. Той добави, че ще се развиват и контактите по военните канали: „Мисля, че ще се развиват контактите и по другите канали, включително и между военните от двете страни, отчитайки действията на нашите въздушно-космически сили съгласно поканата на сирийското правителство и факта, че Турция е участник в коалицията, оглавявана от САЩ“.

Преди срещата Сергей Лавров заяви: „Ценим възможността да обсъдим отношенията след посланието на президента на Турция до президента на Русия и след техния телефонен разговор. Надяваме се, че този контакт ще даде правилния тон за нормализиране на отношенията“.

Срещата се проведе рамките на 34-та среща на Съвета на министрите на външните работи на страните-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Тя е част от започналия процес на нормализиране на руско-турските отношения. Ледът в руско-турските отношения започна да се топи, след като турският президент Реджеп Ердоган поднесе извиненията за свалянето от турските ВВС на руския боен самолет на 24 ноември, при което загина пилотът. На 20 юни двамата президенти проведоха първия си от 7 месеца телефонен разговор, по време на който се договориха за среща на четири очи. Сред разговора Владимир Путин заръча на правителство да започне преговори с Анкара по възстановяването на сътрудничеството в търговията и други сфери.

#Лавров #Чавушоглу #Русия #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници