Заводските цени продължават да спадат и през май

Заводските цени продължават да спадат и през май
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

И през май производствените цени продължават да спадат на годишна база. Поевтиняването спрямо същия месец на 2015 г. е с 5.6 на сто.

Спад на цените е регистриран в добивната промишленост - с 6%, в преработващата промишленост - с 5.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.3%.

По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 15%, при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.7%, и при производството на електрически съоръжения - с 1.8%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 3.5%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.6%.

В сравнение с април цените на производител нарастват с 0.2 на сто. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0.5%, и в добивната промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление с 0.4%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост за месец се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1.4%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.3%, а намаление е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон, и при производството на основни метали - по 0.6%.

На вътрешния пазар спадът на цените на годишна база е с 4.5 на сто като основно се дължи на поевтиняване в добивната промишленост - с 12.1%, в преработващата промишленост - с 3.7%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.0%.

На месечна база цените спадат с 0.1 на сто. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.3%, и в преработващата промишленост - с 0.1%.

Производствените цени на международния пазар през май намаляват със 7.8% в сравнение със същия месец на 2015 година.

Нарастване на цените се наблюдава при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.3%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 2.6%, обработката на кожи; производство на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.3%.

Спрямо април цените се покачват с 1 процент. В преработващата промишленост е отчетено повишение на цените с 1.1%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2%, и при производството на облекло - с 0.8%, а намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.8%, и при производството на хранителни продукти - с 0.2%.

#производствени цени #цени на производител #спад #производство #преработваща промишленост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »