Експулсирането на роми има тежки последици върху хората, предупреди Съветът на Европа

Експулсирането на роми има тежки последици върху хората, предупреди Съветът на Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Експулсирането на роми има много тежки последици върху хората, предупредиха няколко международни институции, в това число и Съветът на Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По традиция лятната ваканция съвпада с експулсирането на роми и на така наречените пътуващи хора из цяла Европа, което минава почти незабелязано, се казва в съвместна декларация на специалния представител на Съвета на Европа за ромите и на представителите на Агенцията на фундаментални права на ЕС, на ОССЕ и на върховния комисариат на ООН за човешките права.

Подписалите декларацията призовават експулсиранията да стават по такъв начин, че да бъдат ограничени негативните последици. Хората, които ще бъдат експулсирани трябва да бъдат информирани за правата им, да им бъде осигурено жилище, в което да се настанят, да им се даде възможност да съберат вещите си, а на децата да се гарантира продължаване на достъп до образование и до здравни грижи.

През май комисарят по човешките права на Съвета на Европа Нийлс Мужниекс адресира писма до Албания, България, Франция, Унгария, Италия, Сърбия и Швеция, в които ги критикува за експулсиранията на роми, които не са извършени в съответствие със задълженията за спазване на европейската конвенция за правата на човека.

#роми #Съвет на Европа #ОССЕ #ЕС #ООН #човешки права #декларация #експулсиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници