Тръмп обещава да изтегли страната от търговски споразумения с други държави

Тръмп обещава да изтегли страната от търговски споразумения с други държави
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатът за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп каза, че ако бъде избран, ще постави началото на нова икономическа ера в САЩ, предадоха агенциите. Акцент в речта му бе обещание да изтегли страната от търговски споразумения с други държави.

Тръмп се ангажира да възстанови милиони закрити работни места в американски заводи и да отмени споразуменията с други страни, които "ще подкопаят позицията на страната като доминантен играч в глобалната икономика".

Изявлението идва ден, след като Белият дом подкрепи продължаването на работата по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP) и постигането на търговско споразумение с ЕС, ако трябва - и чрез отделни преговори с Великобритания.

Тръмп заплаши да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (между САЩ, Канада и Мексико) и от споразумението за Транстихоокеанско партньорство (между 12 страни от Тихоокеанския регион), уточнява БТА.

В същото време кандидатът обвини Китай за много от американските икономически неволи и обеща "да постави тази страна в категорията на манипулаторите на валутните курсове", както и да наложи нови мита на водещия американски източник на внос. Според коментарите това решение може да увеличи драстично цената на стоките за потребление.

Агенциите цитират ново допитване на ИПСОС и Ройтерс, според което 45.3 процента от американските гласоподаватели подкрепят Клинтън, а за Тръмп биха гласували 34.1 процента. 20.5 процента от анкетираните обаче казват, че не подкрепят никого от двамата.

#Сесилия Малмстрьом #преговори #Доналд Тръмп #търговско споразумение #ТТИП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници