Парите по оперативните програми няма да намалеят след напускането на Великобритания на ЕС

Парите по оперативните програми няма да намалеят след напускането на Великобритания на ЕС
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Излизането на Великобритания от Европейския съюз няма да засегне евросредствата за настоящия програмен период 2014-2020 г., категоричен е политологът Иван Начев. Според него страната ни трябва да направи всичко възможно да приеме еврото, тъй като тази година отново се заговори за създаването на отделен бюджет вътре в Европейския съюз, който да се използва само от държавите, въвели единната валута. Така България би могла да получи допълнително финансиране, освен стандартните европрограми.

Европейските средства по оперативните програми са договорени много преди началото на програмния период през 2014 година, което означава, че няма да има по-малко пари за България. Това коментира за телевизия "Европа" политологът Иван Начев, във връзка с появилите се спекулации, че Брекзитът може да повлияе и на финансирането по оперативните програми.

Начев посочва друга ключова цел, към която трябва да се стреми България - приемането на еврото. Още през 2012 г. се заговори за създаването на отделен бюджет в Европейския съюз, с който да оперират само страните, въвели единната европейска валута. През тази година идеята отново беше лансирана, като се очаква развитие след изборите в Германия и Франция през 2017 г.

Политологът коментира и темата кой език ще остане официален за Европейския съюз след Брекзит. Причината е, че английският е посочен за такъв само от Обединеното кралство. "Английският може да остане работен език, но запазването му като официален език ще изисква съгласието на всички страни членки", заяви Данута Хюбнер, председател на конституционната комисия на Европейския парламент. Според Иван Начев английският ще остане официален език за Европейския съюз.

В момента всички документи и правни текстове се превеждат на 24 езика, колкото са заявени в общността.

 

#Великобритания #Европейски съюз #оперативни програми #евро #финансиране #английски език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници