Ковачева: Братя Галеви може да не знаят присъдата си

Ковачева: Братя Галеви може да не знаят присъдата си
Министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че е възможно Братя Галеви да не знаят, или да се престорят, че не знаят за присъдата си. Снимка: "Монитор"
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че е възможно Братя Галеви да не знаят, или да се престорят, че не знаят за присъдата си.

Тъй като са минали по-малко от 10 дни от обявяването на присъдата, осъдените на 5 години затвор дупнишки бизнесмени можело да се появявят изведнъж отнякъде и да твърдят, че сега са разбрали, обясни Ковачева пред БНР.

„Това е така, защото действащата им мярка за неотклонение е парична гаранция. Тя не ги задължава да четат вестници или да гледат новини, нито ограничава движението им вътре в страната," каза министърът.

„С днешна дата не може да се каже категорично дали липсата на братя Галеви ще се отрази негативно на предстоящия доклад на Европейската комисия за правосъдието в България," отбеляза тя.

Ковачева призова също да не се подценява влиянието върху бъдещия доклад на ЕК на приетия Закон за конфискация на незаконно придобито имущество както и на предложените промени в Закона за съдебната власт.

Относно случая Галеви Диана Ковачева каза още, че въпреки всичко не смята, че се налагат промени в законодателството, свързани с критериите и основанията за определяне на мерките за неотклонение.

Тя посочи, че не е имало основание Върховният касационен съд да измени наложената вече мярка от по-ниска инстанция докато се произнася по случая.

„Ако това се случи преди да изтече едномесечният срок, в който този съд се произнася, той би могъл да бъде обвинен в пристрастност и предрешаване на изхода от процеса," каза тя и уточни, че не е чела заключенията на въззивния съд, който е осъдил на първа инстанция братя Галеви.

#Диана Ковачева #Ковачева #министър на правосъдието #Галеви #братя Галеви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници