Изборната комисия на Обединеното кралство обяви, че няма да има втори референдум за ЕС заради онлайн петиция

Изборната комисия на Обединеното кралство обяви, че няма да има втори референдум за ЕС заради онлайн петиция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Централната избирателна комисия на Великобритания обяви, че втори референдум за членството на страната в ЕС няма да бъде предизвикан от събралата 3,7 милиона подписа петиция в интернет. Изборната комисия съобщи, че петицията няма правна основа, писа в. "Дейли експрес".

Целта на петицията е била да призове „Правителството на нейно величество да наложи правило, при което, ако гласуването за напускане събере по-малко от 60% при избирателна активност от по-малко от 75, то трябва да има нов референдум“. Говорител на ЦИК заяви, че „няма възможност за такива поправки в законодателството на Великобритания за референдумите“.

Разкри се също така, че 77% от подписите в петицията са подправени, като голяма част са били изпратени от Каймановите острови, Исландия и Тунис.

Имало е дори и няколко хиляди подписа, идващи от Ватикана, макар и градът държава да има население от едва 800 души. 

Според нея хората, които слагат фалшиви подписи, трябва да разберат, че така те подкопават каузата, която подкрепят. Припомняме, че за да излезе от ЕС, Великобритания сама трябва да стартира процедурата по член 50 от Лисабонския договор. Няма предвиден друг механизъм някоя страна-членка на ЕС да напусне Съюза.

 

#избирателна комисия #Великобритания #референдум #ЕС #петиция #интернет #подпис #Лисабонски договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници