Европреса над Камерън да задвижи Брекзит още във вторник, Брюксел в паника от "ефект на доминото"

Европреса над Камерън да задвижи Брекзит още във вторник, Брюксел в паника от "ефект на доминото"
Британският премиер Камерън и председателят на ЕП Мартин Шулц в едни по-щастливи за общноста времена. / БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът в оставка Дейвид Камерън е подложен на натиск от страна на ръководството на ЕС в Брюксел да задвижи процедурата за излизане на Великобритания, като активира чл. 50 от Лисабонския договор. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова днес Камерън да направи това още в идващия вторник, в събота по въпроса за бързия Брекзит се изказаха и председателят на ЕК Юнкер, както и други представители на брюкселската администрация и на водещите страни в общността.

За оказвания натиск призна и британският министър на външните работи Филип Хамънд.

Решението кога да задейства член 50 на Лисабонския договор за Европейския съюз, в който е заложена процедурата за излизане от общността, е от изключителната компетенция на Великобритания, заяви днес Хамънд в интервю за ТВ канала Ай Ти Ви. Графикът по прилагане на този член зависи изключително от Великобритания, каза той и добави: Партньорите от ЕС искат ние да направим това бързо и оказват натиск.

По думите на Шулц обаче забавянето ще доведе до повече несигурност и ще застраши пазара на работната ръка. "Ето защо разчитаме на британското правителство да претвори думите в дела. Срещата на върха във вторник е подходящият момент за това", каза Шулц за в. "Билд ам зонтаг".

Съгласно член 50 от Лисабонския договор, който досега никога не е бил използван, за да започне излизането си от ЕС, Великобритания трябва да уведоми за това свое намерение Съвета на ЕС. След това напускащата страна и членките на ЕС имат срок от две години да договорят условията по излизането.

Представители на ЕС обаче настояват, че не е необходимо Великобритания да изпраща формално писмо до Европейския съюз, за да започне 2-годишното обратното броене за напускане на Съюза. Те твърдят, че британският премиер Дейвид Камерън може да започне процеса, при участието си на среща с европейските лидери в четвъртък, предава Reuters.

„Процесът може да бъде стартиран чрез писмо до председателя на Европейския съвет или чрез официално заявление на среща на Европейския съвет, вписано в официалните записи на срещата“, заяви говорител на Европейския съвет.

Камерън ще придружава останалите европейски лидери по време на срещата на Европейския съвет в четвъртък. В петък, той заяви, че ще остави своя приемник на премиерския пост да задейства член 50 от Договора за функциониране на ЕС (ДФЕС), който предвижда двугодишен период за напускане на Съюза. Това раздразни европейските лидери, които искат бързо уреждане на въпроса, за да се намали несигурността.

Някои привърженици на брекзит отдавна смятат, че Великобритания трябва да се цели в преговаряне на нови цялостни взаимоотношения с ЕС, търсейки достъп до пазара му, без формално обвързване с политиките му.

Подобно развитие притеснява европейските власти, заради техните страхове, че продължителни преговори могат да отключат „ефекта на доминото“ за предоговаряне и напускане на други страни-членки. Има основания за тези страхове. Във Франция, Германия, Финландия, Холандия вече се чуха ясни гласове за референдум за членството на страните в ЕС. От гледна точка на европейските чиновници обаче изглежда по-голяма тревогата, че дори политици и икономисти, които не подлагат на съмнение членството на своята държава н еврообщността, категорично се обявяват за дълбоки реформи в ЕС и искат повече сигурност, по-малко власт за чиновниците в Брюксел и зачитане на националните интереси и суверенитет на държавите членки.

Евролидерите не виждат правен начин Обединеното кралство да бъде принудено да започне процеса, но оказват политически натиск върху премиера Камерън да спази обещанието си за незабавно започване на процеса, в случай на победа на кампанията за напускане.

#Камерън #Шулц #излизане от ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници