След отрезвяването: Близо 3 милиона британци се подписаха за нов референдум за оставане на страната в ЕС

След отрезвяването: Близо 3 милиона британци се подписаха за нов референдум за оставане на страната в ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от два милиона и петстотин хиляди британци са се подписали вече под петиция до парламента за насрочване на нов референдум за европейското членство на Великобритания. Това е станало само за два дни, след като почти 52 на сто от избирателите се обявиха за излизане от Съюза, предаде БНР.

Броят на подписите за прегласуване на решението надвишава многократно минимума, налагащ разглеждане на искането от Камарата на общините. Депутатите обаче не са длъжни да дадат ход на искания референдум, посочва Би Би Си.

"Сънди Мирър“ помества отзива на лидера на Партията на независимостта Найджъл Фараж по адрес на подписалите се: "Това не ви е два от три гейма".

Привържениците на европейското членство на страната готвят голяма демонстрация на "Трафалгар Скуеър“ във вторник. 35 хиляди души са заявили участие до момента, съобщава "Индипендънт“.

Електронните издания отделят сериозно внимание на вътрешнопартийните борби. "Сънди Таймс“ съобщава, че лидерът на кампанията за излизане от ЕС - Борис Джонсън, е получил подкрепата на правосъдния министър Майкъл Гоув за наследник на премиера Дейвид Камерън, който обяви, че ще се оттегли през октомври от държавния и партийния пост начело на Консерваторите. Джонсън обаче ще има силен съперник в лицето на министъра на вътрешните работи Тереза Мей, която има зад себе си поддръжниците на Камерън във "войната на торите“, пише "Сънди Телеграф“.

Битка назрява и сред лейбъристите, голяма част от които са недоволни от лидера си Джереми Корбин, че не е убедил повече от партийните симпатизанти да гласуват за оставане в Съюза. Корбин изрази готовност да се бори за поста си и уволни външния министър от кабинета в сянка Хилари Бен, който според вестник "Обзървър“ се е опитал да оглави вътрешнопартийния бунт.
Близо 60 процента от шотландците подкрепят вече независимост от Лондон, след като британците като цяло гласуваха за напускане на ЕС на референдума в четвъртък. Това показа социологическо проучване, оповестено от вестник "Сънди поуст", предаде Ройтерс. Изданието съобщава, че 59 процента от запитаните подкрепят отделянето от Обединеното кралство, което е рязко увеличение в сравнение с 45-те процента, гласували за независимост на референдума в Шотландия през 2014 г.  

Веднага след вота в четвъртък първият министър на страната Никола Стърджън обяви, че започва подготовката за провеждане на нов референдум за независимостта на Шотландия и поиска незабавни преговори с евроинституциите, за да запази мястото на Шотландия в обединена Европа.

#Брекзит #подписка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници