Потокът от босненски джихадисти към Сирия и Ирак почти е спрял

Потокът от босненски джихадисти към Сирия и Ирак почти е спрял
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Потокът от джихадисти от Босна и Херцеговина към Сирия и Ирак почти е спрял, но 200 граждани на балканската страна все още се бият в Близкия изток. Това гласи информация на западния тинк-танк „Атлантическа инициатива”, базиран в Сараево.

„Заминаванията на босненски граждани към Сирия и Ирак са продължили през 2015 г., но с по-бавно темпо. Тенденцията почти е спряла до началото на 2016 година”, гласят изводите от изследването на организацията. През 2015 г. напълно са спрели завръщанията от Близкия изток, с изключение на няколко екстрадиции от турски затвори.

Анализаторите отдават позитивната тенденция на „интензивните усилия в съдебното преследване на нови бойци и завръщащи се от Сирия и Ирак”, както и на все по-трудния достъп до контролираните от „Ислямска държава” територии. Негативният оттенък на изследването са доказаните заминавания на цели босненски семейства, в някои случаи с 9 деца и 5-месечни бебета.

Един на всеки трима босненци в Ирак и Сирия е непълнолетен. От 2012 г. насам 330 граждани на Босна са заминали, за да се включат в джихада. От тях 188 са мъже. Най-малко 50 са били убити, а 47 са се върнали на Балканите. Смъртността сред босненските бойци е два пъти по-голяма, в сравнение с тази при други европейски джихадисти. Това може би се дължи на липсата на възможност за някакъв вид военна подготовка преди заминаването.

Изтъква се още, че въпреки „сензационните” информации в медиите за джихадистки тренировъчни лагери в Босна, полицейските разследвания не са открили потвърждение за наличието на такива. 

#Босна и Херцеговина #джихадисти #Сирия #Ирак #Сараево #граждани #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници