Турският парламент даде имунитет на военните, участващи в антитерористични операции

Турският парламент даде имунитет на военните, участващи в антитерористични операции
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският парламент осигури имунитет срещу съдебно преследване на членовете на въоръжените сили, които участват в антитерористични операции.

Новината идва, след като по-рано турският премиер Бинали Йълдъръм обяви край на операциите срещу забранената Кюрдска работническа партия в югоизточните части на страната.

Новият закон може да направи по-трудно разследването на служители на реда, обвинени в нарушаване на граждански права. ООН, както и редица хуманитарни организации, предупредиха за подобни нарушения по време на военните операции срещу ПКК в многолюдни градове на югоизток.

Според опозицията в страната по време на тях са били убити стотици цивилни граждани. Преди да заеме поста на президент през 2014 г. Реджеп Ердоган отдели значително време в създаването на граждански контрол върху армията. Според критици днешното решение на парламента премахва някои от тези реформи. Турция, САЩ и Европейският съюз смятат ПКК за терористична организация.

Тя започва своята дейност през 1984 г., като оттогава насам, в рамките на конфликта й с турската държава, са загинали над 40 000 души. Новият закон ще изисква разрешение от армията или от политическото ръководство, преди да бъдат започнати разследвания срещу войници. Законът влиза в сила със задна дата, което означава, че ще включва военните операции през изминалата година.

Той ще има сила и върху цивилните служители, участващи в такива антитерористични операции. Законът също така разширява юрисдикцията на военните съдилища, където ще бъдат давани под съд членовете на силите за сигурност, обвинени в престъпна дейност по време на своята служба. 

#Турция #имунитет #армия #кюрд #закон #Реджеп Еродган #Бинали Йълдъръм #граждански права #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай