В борбата с битовата престъпност МВР ще работи с извършителите, не с жертвите

В борбата с битовата престъпност МВР ще работи с извършителите, не с жертвите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След изготвен анализ, МВР е изградило нов метод за борба с битовата престъпност - специализирана работа с криминалния контингент, а не със защита на жертвите. Това се разбра от думите на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол. Разработени са специални програми за излизащите от затвора, започвала работа и за реализиране на пробационни мерки.

По думите й над 50% от извършителите са рецидивисти, т.е. са извършвали престъпления не веднъж.
Според нея, след излизане от затвора, осъдените нямат както друго не правят, освен да се върнат към престъпна дейност. Това налагало и работата с тях. Предното правителство е показало, че засилване на полицейското присъствие и жандармерия в малките населени места не дава резултат.

Румяна Бъчварова заяви още, че не е казвала - МВР не се справя с битовата престъпност, а че силите само на вътрешното министерство не са достатъчно ефективни. Повод й дадоха ироничните поздравленията на Явор Хайтов (БДЦ) и Атанас Мерджанов (БСП), че й прави чест да признае този факт. Министърът цитира и съвременната концепция в развитите европейски държави, според която има два ключа за справяне с конвенционалната престъпност - анализ и активиране на всички институции в борбата с проблема.

Тя обясни, че това прави и МВР - опитва да активира кметове, общини и институции в борбата с престъпността по отделните населени места. Припомни, че обикаля страната, тъй като навсякъде доминират различни проблеми и не може да се изработят общи методи тук от София. Днес Бъчварова заминава за Видин и добави, че в Северозапада престъпността била най-сериозна. На тези срещи се поставяла ясната задача - до края на годината всяка институция да излезе с план с ясни цели и предвидими резултати. "Може да са три резултатите, но да ги има", обясни Бъчварова.

Министърът представи и статистика, според която с 12% са намалели тези престъпления спрямо 2015 година, а разкриваемостта се е увеличила с 10%.

 

#МВР #битова престъпност #криминален контингент #Румяна Бъчварова #парламентарен контрол #статистика #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници