ООН очаква над 2 милиона бежанци след започване на ударите срещу "Ислямска държава" в Мосул

ООН очаква над 2 милиона бежанци след започване на ударите срещу "Ислямска държава" в Мосул
БГНЕС
A A+ A++ A

Над 2 милиона души ще се превърнат в бежанци заради въздушните удари срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, предупреди хуманитарната мисия на ООН в Багдад.

„Най-голямата в света хуманитарна криза може да избухне след започването на бойните действия за освобождаването на иракския град Мосул, превзет от терористите“, заяви координаторът на хуманитарната мисия на ООН Лиз Гранде. Тя уточни, че при настъплението на правителствените войски срещу Мосул стотици хиляди бежанци ще се опитат да избягат от града, което ще доведе до непредсказуеми последици.

В момента иракската армия приключва операцията по възстановяването на контрола над град Фалуджа в провинция Анбар. За няколкото седмици, през които продължи военната кампания, бежанците в този регион набъбнаха до няколко десетки хиляди. Командването на иракската армия вече заяви, че победата над ислямистите във Фалуджа ще стане начало за настъплението срещу Мосул. ИД завладя града на 19 юни 2014 г. и го смята за своя столица в Ирак. В него живеят около 500 000 души.

#Ирак #ислямска държава #Мосул #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници