Цветан Цветанов: Оценката за дейността на Бъчварова я дава премиерът

Цветан Цветанов: Оценката за дейността на Бъчварова я дава премиерът
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ще бъде спекулативно, ако се дават оценки за работата на вътрешния министър. Оценката за дейността на вицепремера Румяна Бъчварова я дава премиерът на страната, който я е предложил за поста преди година.

Вицепремиерът полага максимални усилия да се справи с това предизвикателство. Затова искаме и ние да подпогнем от парламента, добави той.

Това е част от политическата риторика на опозицията да иска постоянно оставки, каза Цветанов. И отбеляза, че на заседанието на комисията в сряда, когато бяха изслушани министър Бъчварова, заместниците й, професионалното ръководство на МВР, шефът на бургаската дирекция на вътрешните работи и директорът на РПУ-Несебър за "битовата драма" с Димитър Желязков - Очите, всички депутати са можели да зададат своите въпроси. Смятам, че имаше добри отговори, имаше и въпроси, които не получиха отговори, които се очакваха, добави той.

Попитан има ли резон в критиките на БСП, Цветанов каза, че има резон във всяка критика и трябва да има чуваемост. Убеден съм, че както Бъчварова, така и професионалното ръководство много добре си правят изводи от всяка една среща във вътрешна комисия, защото политиката е да носиш отговорност и да има диалог с всички парламентарни групи. Ако започнат да се съпоставят периоди на управление, всичко ще бъде в негативен план за БСП, коментира още той.

Попитан дали има критики към работата на МВР, Цветанов посочи, че остава усещането, че не е приведен в известност целият криминален контингент и има много оперативна работа за вършене. Не мога да възприема, че като попиташ областен директрор дали дадено лице е криминално проявено или осъдено, да получиш отговор, че справката не е пред тях или че нямат спомен, каза той.

Според Цветанов, когаго се говори за елита на служителите, които са натоварени с отговорнността да окординират и планират съответните мероприятия за борба с тежката организирана престъпност, те трябва да приведат в известност целия криминален конигнетг. Дадохме препоръка областните директори да подават изпреварваща информация за лица от криминалния контингент, които се насочват към летните курорти, посочи той. Попитан защо не е свършена тази работа, шефът на вътрешната комисия оцени идентификацията на 424 организирани престъпни групи като "голяма по обем работа".

Според него обаче липсва адекватна работа през периода 2013-2014 година, когато на власт бяха БСП и ДПС. Към 2013 г. когато ГЕРБ излезе от властта имаше много дела на оперативен контрол и бяха пред реализация, допълни той. Напомни, че беше закрита ГДБОП, а възстановяването на такава структура става бавно, защото много от служителите напуснаха, а други се демотивираха. Затова трябва да подкрепим министър Бъчварова и да бъдем конструктивни в парламентарния контрол. Не винаги да искаме оставката, а всеки от нас да допринася за общата цел за борба с организираната престъпност, призова Цветанов.

Той каза още, че в момента се извършват проверки на фирми, за които има данни, че са свързани с Димитър Желязков - Очите. Не бяха дадени конкретни данни, но не смятам, че това е нашата работа в момента, допълни Цветанов и уточни, че работата на депутатите е да видят мерките, законодателните промени и как е създадена организацията и структурата на МВР, за да бъде ефективно в борбата с организираната престъпност.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов исканата от БСП оставка на министър Бъчварова е чисто политическа, а на заседанието в сряда депутатите от БСП не са били толкова радикални. Той уточни, че е казал на министър Бъчварова по време на заседанието на комисията, че полицията реагира, след като нещата са се случили. По думите му полицията много добре знае кои са престъпниците и за тях не трябва да има толеранс. Според него трябва да има превантивни мерки срещу тях.

#Цветан Цветанов #Румяна Бъчварова #Бойко Борисов #оценка #БСП #оставка #ГЕРБ #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници