Киев поиска Вселенската патриаршия да признае независимостта на украинската църква

Киев поиска Вселенската патриаршия да признае независимостта на украинската църква
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският парламент е гласувал с голямо мнозинство - 245 гласа "за" срещу 20 "против" - искане от Вселенската патриаршия да признае независимостта на украинската православна църква.

Украинската православна църква е автономна от 27 октомври 1990 г. и като такава се признава от всички православни църкви, но искането за автокефалия, т.е. пълна независимост от Московската патриаршия, бе една от причините темата за даване на автокефалия да бъде извадена от дневния ред на събора.

Московската патриаршия бе непреклонна и вчера, преди да бъде съобщено в медиите за решението на украинския парламент, припомня БТА. На събора пък Вселенската патриаршия даде знак, като назначи за пресаташе Телмиския архиепископ Йов, който е от украински произход.

Междувременно Св. синод на Българската православна църква е разгледал писмото, с което патриарсите в Крит отправиха покана към отсъстващите от събора за съвместни литургии на 19 и 26 юни, като е потвърдил отново решението си да не се пътува до острова, пише "Двери".

Този път Варненският митрополит Йоан и Неврокопският Серафим, участвали най-активно в предсъборните съвещания и в подготовката за православния форум, са гласували открито против това решение.

 

#Киев #Украйна #Вселенски патриарх Вартоломей #църква #независимост #събор #Московска патриаршия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници