От левицата поискаха официално оставката на просветния министър Меглена Кунева

От левицата поискаха официално оставката на просветния министър Меглена Кунева
Меглена Кунева / БГНЕС
A A+ A++ A

От "БСП лява България" днес поискаха официално в парламента оставката на министъра на образованието и науката Меглена Кунева и настояха за отлагане на влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование.

Как така вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева внася предложения за над 200 млн. лева, които са направени без разчети на министерството, коментира Гечев. Как така се правят предложения за стотици милиони лева, които не са съгласувани с министъра на финансите и с премиера на България, добави той. По думите му, излиза, че премиерът се осведомява от Радио "Ереван" какво става в неговите сектори на правителството.

Ако пък има увеличение на приходите, какъв е проблемът да се повишат заплатите на учителите, попитаха от левицата.

Ако беше вярно, както твърдят управляващите, че приходите са увеличени и държавата ще разполага с повече от 1,5-2 млрд. лева от планираното за 2016 г., възниква логичният въпрос какъв е проблемът на правителството и на управлението за тези 200 милиона лева за увеличение на заплатите на учителите, коментира Румен Гечев /"БСП лява България"/ на брифинг в парламента. Ако тези милиард и половина-два милиарда са влезли в бюджета, къде са, попита още той.

Колегата му Валери Жаблянов коментира, че съборът на учителите в "Арена Армеец" не е получил подкрепата на министър-председателя. За нас в правителството има тежък разнобой по отношение на образователната реформа, заяви депутатът от "БСП лява България". Министър-председателят отказа увеличение на заплатите на учителите от 1 януари 2017 г.- нещо, което беше обещано от министъра един ден преди това, посочи Жаблянов. По думите му отговорността на министъра на образованието е очевидна, отговорността на премиера - също.

Настояваме за оставка в този случай, защото това е единствената възможност системата на МОН да бъде успокоена, каза Валери Жаблянов. Той поиска да се отложи влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование, което е предвидено за 1 август 2016 г., за да може на 15 септември българското училище да започне нормален учебен процес.

Източник: БТА

#Кунева #оставка #Закона за предучилищното и училищното образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници