Brexit или не, поляците искат да останат във Великобритания

Brexit или не, поляците искат да останат във Великобритания
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Близо 80% от около 800 000 поляци, установили се във Великобритания, ще останат там в случай, че страната излезе от Европейския съюз, и едва 3% биха се върнали в Полша, показват резултатите от допитване, цитирано от полския печат и от полския сайт Onet.pl.

От анкетираните поляци 10% казват, че ще се установят в друга страна от Евросъюза, ако като последица от евентуален Brexit те трябва да напуснат Великобритания.

Почти никой не иска да напусне Великобритания – обобщава ситуацията представителят на социологическия институт IBRiS Марсин Дуна. Повече от половината запитани са заявили, че възнамеряват да поискат британско поданство. Мнозинството поляци във Великобритания, които не са поданици на страната, нямат право да гласуват на референдума.
След разширяването на ЕС през 2004 със страни от Централна Европа поляците бяха най-многобройната имигрантска група, пристигнала във Великобритания в търсене на по-добър живот.

Според анкетата на IBRiS близо 80% от полските имигранти одобряват предложените реформи от консервативното правителство на премиера Дейвид Камерън за ограничаване на достъпа до семейни надбавки за чужденците, което е един от въпросите на този референдум.

 

#Великобритания #Европейски съюз #Полша #Дейвид Камерън #поляци #Лондон #трудов пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници