Австрийският канцлер: И без "Брекзит" Европа се нуждае от дълбоки реформи

Австрийският канцлер: И без "Брекзит" Европа се нуждае от дълбоки реформи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Британският референдум за членството в ЕС може да възвести "бавното сбогуване с европейската идея", освен ако политиците не научат уроците си от него, каза новият канцлер на Австрия Кристиан Керн.

"Какъвто и да е резултатът от британски референдум, след това Европа няма вече да се плаши от няколко така необходими дебати", каза Кристиан Керн в първото си интервю с международни медии – в. „Гардиън“, в. „Газета виборча“, френския “Монд“ и германския „Зюддойче цайтунг“, след като миналия месец се издигна начело на австрийската политика.

Пред журналистите от споменатите медии Керн подчерта, че излизането на Великобритания от ЕС би довело „до огромен икономически катаклизъм и нарушаване на политическото равновесие“. Канцлерът допълни, че особено що се отнася до външната политика, Великобритания е изключително важен партньор.

Но социалдемократът заяви, че ще гледа референдума в четвъртък "с известно спокойствие", защото смята, че фундаментални реформи са необходими, независимо от резултата.“Дори и без „Брекзит“, неолибералните идеи доминират в Европа и едно от предизвикателствата към ЕС ще бъде не просто да се ангажира с четирите фундаментални свободи (свободно движение на стоки, капитали, хора и услуги), но също така и с въпроса как нашата социална система в Европа трябва да бъде изградена. Ако пренебрегнем това, тогава ще се стигне до бавно сбогуване с европейската идея“.

"Ако се вгледате в конфронтация между Бърни Сандърс и Хилъри Клинтън, или в явлението Тръмп, тогава ще видите: популисти процъфтяват поради способността да изпратят ясно послание. Те разказват на хората къде и как се вземат решенията. Нашият проблем в Европа е, че имаме много въпроси, на които вече не може да се отговори на национално равнище. В Европа впечатление се създава, че политиката е загубила средствата за подобряване живота на хората."

 

#Великобритания #референдум #канцлер #Австрия #Кристиан Керн #Бърни Сандърс #Хилари Клинтън #Доналд Тръмп #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"