ГЕРБ и БСП излязоха с декларации за АЕЦ „Белене”, АБВ обвини 6 правителства за провала на проекта

ГЕРБ и БСП излязоха с декларации за АЕЦ „Белене”, АБВ обвини 6 правителства за провала на проекта
БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ и БСП излязоха в парламента с декларации за АЕЦ "Белене", като поводът е решението на Арбитражния съд, постановил НЕК да плати на руската компания „Атомстройекспорт” за реално произведеното оборудване 550 млн. евро, предаде Фокус.

Народният представител от „БСП лява България” Таско Ерменков обърна внимание, че след решението на арбитража българският народ е обеднял с 1, 2 млрд. лв. и това се дължи на недалновидната, непрофесионалната и безотговорна политика, която е провеждало правителството на Бойко Борисов, назависимо дали носи номер 1 или 2.

От името на ГЕРБ народният представител Делян Добрев се обърна към БСП и ги обвини, че са знаели че проектът за АЕЦ „Белене” е провал, който ще поведе държавата към дъното. Народният представител определи като недалновидно да бъде измислен един проект, за да бъдат задоволени „геостратегически мераци” на някои държави.

На брифинг в парламента от АБВ пък изразиха своята изненада от възторга на управляващите от решението на Арбитражния съд за проекта АЕЦ „Белене”. Лидерът на АБВ Георги Първанов обърна внимание, че 6 поредни правителства - от Тройната коалиция, през двата кабинета на Бойко Борисов и служебните, носят отговорността да се стигне до тук.

Първанов заяви, че макар и с голямо закъснение, строителството на АЕЦ „Белене” трябва да бъде възобновено. По думите му е необходимо да се приеме нова стратегия за енергетика, в която ясно, точно и категорично да се поеме отговорността за рестарта на проекта. Лидерът на АБВ обясни, че вече имаме единия реактор за централата и вместо да се чудим какво да го правим – трябва да се възстанови проектът за строителство на атомната централа.

#АЕЦ "Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино