Полицията на крак в събота заради гейпарада и шествието на противниците му

Полицията на крак в събота заради гейпарада и шествието на противниците му
БГНЕС
A A+ A++ A

От МВР предприемат сериозни мерки за сигурност заради предстоящия в събота гейпарад, контрашествието и активния трафик за Задушница.

Вчера патриарх Неофит излезе със специално изявление, с което се обяви против провеждането на гейпарада, особено на Задушница - когато християните почитат паметта на починалите си близки.

"В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот", заяви главата на Българската православна църква.

36 прояви са заявени в столицата утре, съобщиха пред БНР от вътрешното министерство. Прайдът и шествието на портивниците му обаче имат най-голям потенциал да създадат проблеми.

"На фона на това, че ще има такова засичане сме изградили филтровъчни пунктове и буферни зони. Няма да се допускат и лица, които са във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и оръжие", коментира Борислав Муров, началник на Охранителна полиция.

От съображения за сигурност по маршрутите на движение шествията ще бъдат съпровождани от полицейски екипи. Ще има и полицейско присъствие и във всички преки улици.

Шествието „София Прайд 2016”, което се провежда за девета поредна година, е обявено за 17 ч.

От 17.30 ч. пък е заявено провеждането на шествие-протест.

Уведомителни писма за двете мероприятия са подадени в Столична община и тя е съгласувала двете прояви. Преди, по време и след провеждането им полицейски служители от СДВР, подпомагани от техни колеги от Главна дирекция "Национална полиция", ще бъдат ангажирани в обезпечаване на сигурността, охраната на обществения ред и организацията на движение в града, обясниха от МВР.

В района на Княжевската градина и около НДК, обявени като сборни места за участниците в шествията, ще бъдат изградени филтровъчни пунктове и буферни зони. Съгласно закона в обособените зони няма да бъдат допускани лица, които са във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи (огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове).

По направленията на шествията движението поетапно ще бъде спирано и възстановявано.

Взети са всички необходими мерки за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред. От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провеждане на парада и протестното шествие да проявят толерантност към участниците, за да бъде запазена обществената сигурност, се казва още в официалното съобщение.

#шествие #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници