И двете черни кутии на самолета на "Иджипт еър" бяха намерени

И двете черни кутии на самолета на "Иджипт еър" бяха намерени
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

И двете черни кутии на изчезналия преди близо месец самолет на египетските авиолинии са намерени, съобщиха властите в Кайро, цитирани от "Ройтерс".

Вчера разследващите инцидента с полет MS804 съобщиха, че са извадили устройството, записващо разговорите в пилотската кабина. Днес специалната комисия в Египет, разследващата обстоятелствата около разбиването на "Еърбъс" А320, официално заяви, че и втората черна кутия, която записва техническите данни за полета, е намерена.

Откритието е ключово за разследването, което трябва да установи какво е довело да разбиването на самолета на 19 май, когато загинаха всички 66 души на борда му.

"Еърбъс" А320 изпълняваше полет от Париж до Кайро, когато изчезна от радарите, без да изпраща сигнал за тревога.

Властите обясниха, че устройството, записващо разговорите в пилотската кабина, е силно повредено, но паметта му не е засегната.

Намирането на черните кутии идва в много важен момент, тъй като в началото на седмицата разследващите обясниха, че устройствата ще спрат да излъчват сигнал около 24 юни.

В понеделник египетските разследващи потвърдиха изнесените по-рано данни от гръцките и британските радари, че самолетът рязко е завил наляво, след което се е завъртял на 360 градуса, преди да изчезне от радарите.

Според източник на "Ройтерс" това заключение е важно, тъй като до голяма степен изключва вероятността машината да е катастрофирала заради взрив във въздуха.

До момента нито една терористична организация не е поела отговорност за инцидента, но според източници от разследването още е рано да се изключва който и да е сценарий, включително и терористична атака.

Случаят с полет MS804 е третият сериозен удар по туризма в Египет в рамките на половин година, след като през октомври 2015 г. руски пътнически самолет се разби на полуостров Синай. Тогава загинаха всички 224 души на борда, а отговорност за атаката пое "Ислямска държава".

През март самолет на египетските авиолинии бе отвлечен от мъж, който твърдеше, че се носи шахидски колан. Машината принудително кацна в Кипър, а твърденията на похитителя се оказаха безпочвени и никой не пострада.

#EgyptAir #Иджипт Еър #Еърбъс А-320 #катастрофа #черни кутии #ислямска държава #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници