Металурзите спират блокадите, готвят гладни стачки

Металурзите спират блокадите, готвят гладни стачки
Протестиращите не скриха тревогата си от последните вести за зациклилите в София преговори между банките кредитори и евентуалния нов инвеститор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За последен път в петък металурзите блокираха централното кръстовище в Кърджали, а след два дни почивка протестите им за неполучените заплати ще се провеждат на производствената площадка в Оловно-цинковия комбинат (ОЦК).

Протестиращите не скриха тревогата си от последните вести за зациклилите в София преговори между банките кредитори и евентуалния нов инвеститор, предаде БГНЕС.

Вероятността да се пристъпи към процедура по несъстоятелност на дружеството, огласена днес от икономическия министър Делян Добрев, бе последвана от тревожни гласове за старт на гладни стачки от понеделник, както и от нова вълна на напускащи работници.

„Ние не искаме само да получим дължимите ни заплати, настояваме комбината да го има и да се развива, да се запазят работните места. Не ни остана надежда за добър изход от кризата, явно и държавата не може да се справи с работодателя Валентин Захариев“, обясниха синдикалистите Белю Стайков и Анни Георгиев от КНСБ и КТ „Подкрепа“.

В петък сутрин областният управител Иванка Таушанова е посетила завода и е разговаряла с работниците, които продължават да поддържат пещите и другите мощности. Тя ги е уговорила да не напуснат работата си, а да изчакат до края на следващата седмица.

Таушанова е уверила металурзите, че действително банките и потенциалните инвеститори са на път да сближат позициите си и сделката да бъде сключена до дни.

„Отстъпихме назад след разговора с нея, ще изчакаме, но ако отново няма решение, нищо вече няма да ни спре. На ръба сме отдавна, нямаме пари за елементарни разходи, гладуваме“, заявиха работници.

По време на едночасовата блокада стартира и подписката на металурзите с искания за незабавно изплащане на дължимите заплати и за нов инвеститор.

За малко повече от час над 1000 души подкрепиха протестната акция. Върху листовете под шатрата пред кметството се подписваха местни жители, туристи от Созопол, пенсионери и млади хора.

През следващата седмица ще продължи събирането на подписите, а после те ще бъдат внесени в парламента.

#Делян Добрев #Созопол #КТ „Подкрепа“ #КНСБ #Анни Георгиев #Белю Стайков #Иванка Таушанова #Валентин Захариев #металурзи #Кърджали #ОЦК #Оловно-цинковия комбинат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници