Ердоган вярва, че въпросът за визовия режим с ЕС е в заключителен етап

Ердоган вярва, че въпросът за визовия режим с ЕС е в заключителен етап
Реджеп Тайип Ердоган / БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза в сряда, че вярва че е възможно страната му да постигне положителен изход по либерализирането на визите с Европейския съюз, който ще вземе предвид позицията на Турция в борбата с тероризма, предаде Reuters.

„Аз вярвам, че ние можем да постигнем положителен резултат по този въпрос, който ще вземе под внимание чувствителността на Турция относно борбата с тероризма“, каза Ердоган в изказване пред посланици в столицата Анкара.

Президентът на Турция Ердоган е заявил, че въпросът за отменянето на визите за ЕС се намира в заключителен етап. "Трябва да продължим да правим необходимите стъпки за визова либерализация. Този въпрос вече е на заключителен етап. Вярвам, че ще постигнем положителен резултат по тази тема, който ще вземе под внимание чувствителността на Турция по въпросите на борбата с тероризма", каза още Ердоган, цитиран от ТАСС.  

В съответствие със споразумението от 18 март се предполага, че от 1 юли тази година визите между Турция и Шенгенската зона ще бъдат отменени. Сделката, осигуряваща на турските граждани безвизови пътувания в Европа срещу ограничаване на мигрантския поток към ЕС, е забавена от различия около турските антитерористични закони, които в Европа са смятани за твърде общи. Турция настоява,

Турската страна на свой ред заявява, че изпълнила почти всички 72 условия на ЕС. По думите на премиера Бинали Йълдъръм внасяне на изменения в антитерористичното законодателство е изключено. "Ние водим много сериозна борба с тероризма и в тези условия няма да внасяме никакви изменения в законодателството, дори и ако от това зависи въпросът за отмяна на визите.

#Ердоган #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници