Пхенян може би има над 21 атомни бомби, твърдят американски експерти

Пхенян може би има над 21 атомни бомби, твърдят американски експерти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея може да разполага с над 21 атомни бомби, твърдят експерти от американския изследователски Институт за наука и международна сигурност, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Според специалистите от института, базиран във Вашингтон, Пхенян може да е произвел най-малко 6 атомни бомби през последните 18 месеца. Това може да увеличило ядрения му арсенал на най-малко 21 бомби, казват специалистите. Те основават изводите си на оценка на количеството плутоний за военни цели и на високообогатен уран, които Северна Корея може да е произвела в ядрения комплекс Йонбьон.

Миналата седмица генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано заяви, позовавайки се на анализ на сателитни кадри, че, както изглежда, Пхенян е задействал отново завода в Йонбьон, в който преработва плутоний с цел производството на ядрени оръжия.

В края на 2014 г. американският Институт за наука и международна сигурност оценяваше ядрения арсенал на Северна Корея на между 10 и 16 атомни бомби. Оттогава Северна Корея може да е произвела между 4 и 6 бомби, което би могло да увеличи ядрения й арсенал на между 13 и 21 бомби или дори повече, посочва институтът. 

От тази оценка обаче се изключва вероятността Северна Корея да е построила втори завод за обогатяване чрез центрофуги, в който да се добива уран за военни цели.

#Северна Корея #Пхенян #Юкиа Амано

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници