Италиански инвеститори готови да навлязат на българския пазар с био-земеделие

Италиански инвеститори готови да навлязат на българския пазар с био-земеделие
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''В България има много италианско-български инвестиции, защото в страната нищо не се прави без коопериране между чужди страни и България. Тези българо-италиански компании, които работят в страната, генерират близо 2 млрд. евро оборот, което е около 5% от БВП на страната,'' заяви Роберто Маскали директор на Конфиндустрия България - представляваща италианските предприемачи в страната, предаде БГНЕС.

“Затова е много важно за нас развитието на човешките ресурси в страната, защото това започва да се превръща в проблем, тъй като са необходими повече кадри”, заяви той. Това е и причината италианците да се стремят да работят съвместно с университети и училища, за да си набират кадри - основно от инженерните специалности и машиностроенето. “Всички искат да работят в чужбина или в София. Ситуацията в провинцията е по-сложна. Заплатите са адекватни, но имаме примери от фирми, които имат добри заплати, но няма хора, защото е необходима някаква стратегия, хората да се чувстват добре в малките населени места”, обобщи италианецът.

Около 6 хиляди фирми са записани в Търговския регистър у нас, но според Маскали броят на реално действащите фирми, които работят сериозно е около 1000. Повечето от тези фирми са в традиционни предприемачески области за Италия като текстилния, обувния бранш, както и в машиностроенето. “Сега започваме да правим инвестиции и в далеч по-модерни сектори като ИТ, разбира се, много по-малко от американците и британците, но започваме с някакви инвестиции в този сектор, както и инвестиции в енергийния сектор”, коментира Маскали.

В момента, според оценката му инвестициите в енергетиката се забавят заради промените в Закона за енергетиката, но има много инвестиции във ВЕИ, ВЕЦ-ове, фотоволтаици и други видове зелена енергия, както и за инфраструктура и газ. Три италиански фирми продават газ в Добруджа, Мизия и в Западна България, така че и тези сектори са интересни за нас.

Сега започват и много нови инвестиции в областта на земеделието - био земеделие. Вече има една инвестиция, която е в Берковица и Пазарджик. За био ягоди и био ябълки. Като идеята е да се продават плодовете по целия свят. Според Маскали инвестицията в Берковица е особено важна, заради региона, който е сред най-бедните в Европа и мястото се нуждае от повече инвестиции. Фирмата, която инвестира в тези места се занимава и с био мармалади и плодовете са много често български. Накрая, но не и по важност са и инвестициите в областта на туризма.



#Италия #инвестиции #България #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници