Поредният опит за избор на председател на Апелативния съд - София, се отлага

Поредният опит за избор на председател на Апелативния съд - София, се отлага
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Петият пореден опит за избор на председател на Софийския апелативен съд се отложи, защото единственият кандидат за поста - заместник-председателят Даниела Дончева, е представила болничен лист. Тя се е разболяла внезапно и има остра инфекция на горните дихателни пътища, придружена с висока температура и загуба на глас.

По информация на "Правен свят" заради отсъствието на трима от членовете на съдийската колегия - Димитър Узунов, Милка Итова и Каролина Неделчева, Дончева не може да събере необходимото мнозинство от гласове, за да бъде избрана. За това са необходими най-малко осем гласа. А поне петима от 14-членната колегия щели да дадат отрицателен вот за кандидата.

Преди близо месец от Българския институт за правни инициативи съобщиха, има множество сходни и копирани текстове в концепцията на Дончева за управление на съда с тази на Веселин Пенгезов при избора му през 2014 г. На моменти тя е копирала едно към едно пасажи от документа.

Ключовият апелативен съд е без ръководител от близо две години. Тогава, малко преди да изтече мандатът на председателя Веселин Пенгезов, срещу него започна разследване. Той се яви два пъти, но не беше избран. След това пред ВСС застана и Нели Куцкова.

 

#Висш съдебен съвет #Веселин Пенгезов #Софийски апелативен съд #съдийска колегия #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници