НАТО днес решава за подсилването на Източния си фланг

НАТО днес решава за подсилването на Източния си фланг
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В Брюксел ще започне срещата на министрите на отбраната на НАТО, на която ще бъде и българския министър на отбраната Николай Ненчев.

На срещата ще бъде решено разполагането на четири многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша, заяви преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде БНТ.

Министърът на отбраната на Украйна ще запознае колегите си със ситуацията в Източна Украйна и многобройните нарушавания на спирането на огъня. Срещата в Брюксел трябва ще подготви почвата за Срещата на върха във Варшава на 8 и 9 юли.

Четирите батальона, които ще бъдат изпратени в Балтийските републики и Полша, ще наброяват обща численост от около 4000 военни. Целта е да се подсили Източния фланг на НАТО в отговор действията на Русия по анексирането на Крим и дестабилизирането на УКрайна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Международните батальони, които ще разположим на ротационен принцип, ще бъдат под командването на НАТО, а не под национална. Командните Центровете Североизток и Югоизток имат за задача да управляват именно силите по Източния фланг.

Столтенберг заяви, че многобройните нарушения на спирането на огъня в Източна Украйна е изключително тревожно. По думите му НАТО трябва да използва влиянието си, така че да бъде постигнат мир съгласно Минските споразумения.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Русия има специална отговорност, защото продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна с оборудване и друг вид подкрепа. Тежкото въоръжение трябва да се изтегли. Трябва да видим пълно изпълнение на Минските споразумения. Няма друг път към мирно разрешаване на конфликта в Украйна освен пълното изпълнение на Минските споразумения.

Министрите на отбраната ще обсъждат още продължаване на подкрепата за Ирак и Афганистан дали са постигнати набелязаните през 2014 г. в Уелс прагове за разходи за отбрана, както и противоракетния щит в Румъния и Полша.

Посланик Дъглас Лют, постоянен представител на САЩ в НАТО: Във Варшава лидерите ще потвърдят, че много работа се свърши от срещата в Уелс, но това не е достатъчно.

 

#Брюксел #министър на отбраната #Николай Ненчев #НАТО #командни центрове #източен фланг #Йенс Столтенберг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници