С модернизираната компресорна станция в Петрич ще можем да получаваме една трета от необходимия газ от Гърция

С модернизираната компресорна станция в Петрич ще  можем да получаваме една трета от необходимия газ от Гърция
Георги Гегов / БГНЕС
A A+ A++ A

Страната ни ще може да получава една трета от необходимите й количества природен газ от Гърция чрез модернизираната компресорна станция в Петрич, която ще бъде открита днес. Това каза по БНР изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. Инвестицията е на стойност 17 милиона евро и е първата ни възможност за разнообразяване на доставките на синьо гориво.

"Имаме техническата възможност да доставяме по 3 милиона кубически метра газ на ден от терминала в Ревитуса, което е на практика първата физическа възможност за диверсификация на доставките за пазара в България. Възможността от 3 милиона означава по 1 милиард кубически метра, което означава около 30% от консумацията на природен газ в страната, могат да бъдат евентуално внесени от там", посочи Георги Гегов.

От южната ни съседка можем да получаваме физически количества газ, а скоро се очаква да има и виртуални сделки. "Към момента капацитетът там е резервиран от "Газпром". Другата добра новина е, че продължаваме преговорите с "Газпром". През изминалата седмица имаше седемстранна среща с тяхно участие, с нашия регулатор, гръцкия регулатор, "Булгартрансгаз"... На срещата се разбрахме през следващите няколко седмици, да се опитаме да достигнем до споразумение, с което в определени моменти да получаваме виртуални или физически доставки от тази тръба", обясни Гегов.

"Надявам се съвсем скоро да бъде подписано споразумение, с което за първи път да тестваме виртуалната търговия през тази точка, която свързва единствения LNG-терминал в региона. И всъщност това е предпоставката, която ни позволява да търсим алтернативни доставки", добави шефът на "Булгартрансгаз".

#Булгартрансгаз #Георги Гегов #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници