"Ислямска държава" заплаши, че ще взриви пирамидите и Сфинкса в Египет

"Ислямска държава" заплаши, че ще взриви пирамидите и Сфинкса в Египет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ислямска държава" заплаши да взриви египетските пирамиди и Сфинкса. В свое видео на терористичната организация се съобщи, че египетските пирамиди стават мишена за нейни бойци.

В него е показано разрушаването на храма Набу в иракския град Нимруд и обяснени, че следва унищожаването на пирамидите в Гиза и Сфинксът. Джихадистите изтъкват, че е техен дълг да унищожат тези обекти, защото са "строени от неверници".

Според идеологията на "Ислямска държава" всички доислямски религиозни сгради трябва да бъдат сринати, тъй като са дело на езичници.

С идването на власт на египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси започна мащабно преследване на радикални и умерени ислямисти. В момента в Египет няма територии, които да са под контрола на "Ислямска държава".

„Това, че ранните мюсюлмани не са разрушили пирамидите, не означава, че това не може да бъде направено сега. По свое време пророк Мохамед унищожава всички идоли в Мека. Следователно неговите потомци са длъжни да направят същото, слагайки край на идолопоклоничеството“, смята Ибрахим ал-Кандари.

По-рано с аналогичен апел за разрушаването на пирамидите и Сфинкса излезе и Абу Бакр ал-Багдади, лидер на екстремистката групировка „Ислямска държава“, обявил халифат на завладените територии от джихадистите в Ирак и Сирия, а себе си самообявил се за халиф.

„Ислямска държава“ унищожава поголовно безценни културни паметници, намиращи на територията на „халифата“. С булдозери бе сринат древният асирийски град Нимруд, в който археолози работеха в продължение на десетилетия, разкривайки царски погребения, а покрай тях древни бижута, статуи и други артефакти.

В края на февруари бойци на „Ислямска държава“ качиха в интернет видео, запечатало най-големия културен погром след този на талибаните в Афганистан. На кадрите се вижда как джихадистите разбиват с чукове древни асирийски статуи от безценната колекция на музея в иракския град Мосул.

 

#ислямска държава #пирамиди #Сфинкс #мишена #неверниците #Абдел Фатах ас-Сиси #Мека #мюсюлмани #Ирак #халифат #паметници #Афганистан #Мосул #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници