Орбан: В Европа има пропаст между елита и народа

Орбан: В Европа има пропаст между елита и народа
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''Най-голямото предизвикателство пред Европа е фактът, че страните членки имат различна визия за нейното бъдеще. Мигрантската криза е най-добрият пример за това,'' каза унгарският премиер Виктор Орбан по време на срещата на Вишеградската четворка в Прага. Според Орбан в ЕС съществуват две визии за нейното бъдеще.

"Едната страна твърди, че светът е на ръба на масова и неизбежна мигрантска вълна, с която страните от ЕС трябва да се справят, а другата вярва, че тази вълна може да бъде спряна на границите на ЕС", каза Орбан и подчерта: Европа е богата, мощна и опитна. Тя може да гарантира, че нито едно лице няма да влезе на нашия континент и в нашия свят без контрол и разрешение.

"Нямаме никакво желание да интегрираме миграцията в живота си. Ние искаме този процес да бъде под контрол и да го изключим от живота си колкото е възможно по-дълго", каза още унгарският премиер.Според него "има и криза на легитимността, защото политическия елит от западните държави не може да се облегне на икономически успех" и поради тази причина гражданите вече не подкрепят тази политика.

В криза се намира и самата западна демокрация, защото има голяма пропаст между елита и народа, каза Орбан и посочи като провал политиката, която се основава на "вноса на демокрация".

"Намесихме се в Ирак, Сирия и Либия, но тези държави вече не съществуват. Направо ги унищожихме и поради тази причина много хора губят надежда", заяви още унгарският премиер. Чешкият министър-председател Бохуслав Соботка определи мигрантската криза като "най-големият европейски проблем", но изрази убеждението, че това "няма да доведе до разпада на ЕС". Според него по-голяма опасност представляват "увеличаващият се популизъм и незадоволството сред европейските граждани". Словашкият премиер смята, че "Европейският съюз е по-близо до фрагментацията, отколкото до интеграцията.


#Виктор Орбан #пропаст #елит #Бохуслав Соботка #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай