Европа се готви за собствена космическа обсерватория

Европа се готви за собствена космическа обсерватория
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Тестовете в рамките на мисията на европейския спътник ЛИСА Патфайндър (LISA Pathfinder) са успешни - Европа ще може да започне строителството на своя бъдеща космическа обсерватория, кръстена eLISA, и да търси гравитационни вълни в дълбините на Вселената, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Готови сме за големия скок, за маратона", заяви Фабио Фавата, ръководител на научното планиране в Европейската космическа агенция (ЕКА).

"Одобряването на ключови за мисията технологии дава възможност за създаване на голяма космическа обсерватория, която ще може да открие гравитационни вълни", допълни експертът.

През февруари учени оповестиха за първото директно откриване на гравитационни вълни от американската лазерна наземна обсерватория ЛИГО (Laser Interforce Gravitational Wave Observatory).

Разполагането с обсерватория в космоса ще позволи да се извършват изследвания в областта на гравитационно-вълновата астрономия.

Новата обсерватория ще търси въпросните вълни много далеч във Вселената и ще изследва сливането на свръхмасивни черни дупки, т.е. на близки до Големия взрив феномени.

"Благодарение на ЛИСА Патфайндър сега знаем, че можем да наблюдаваме гравитационни вълни в космоса - отбеляза Фавата. - Така е открит нов прозорец към Вселената."

#обсерватория #космос #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници