Доклад на ООН: „Ислямска държава“ не е отслабена, само сменя тактиката

Доклад на ООН: „Ислямска държава“ не е отслабена, само сменя тактиката
БГНЕС
A A+ A++ A

Доклад за заплахата, която "Ислямска държава" представлява за международния мир и сигурност, представи в ООН генералният секретар Бан Ки Мун. Според доклада опасността остава и придобива нови аспекти.

Независимо от действията на коалиционните сили, в резултат на които групировката понесе сериозни поражения и разпространението й на нови територии бе спряно, ИД и до момента не е отслабена окончателно в стратегически план, се казва в доклада. Терористичните атентати в Русия, Египет, Франция, Германия, САЩ, Бангладеш, Индонезия и други страни, показват, че групировката минава към друга тактика.

В доклада се алармира за опасността координираните от ИД атаки срещу международни граждански цели да зачестят. Атентатите в Париж през ноември 2015 и Брюксел през март 2016 г. показват способността на ИД да осъществи комплексни терористични атаки в няколко етапа.

По оценка на доклада в резултат на въздушни удари срещу обекти в Сирия и Ирак, добивът на нефт в контролираните от ИД територии е намалял с 30-50%, в същото време бунтовниците засилват натиска си върху населението. Има опасност за активизиране на опитите за отвличания на чужди граждани с цел откуп.

Според последните оценки през последните години около 38 000 чужди бойци са се опитали да попаднат в територии, контролирани от ИД. Според други данни в редовете на ИД сега има около 30 000 бойци от Сирия, Ирак и други страни. Информациите показват, че този поток не секва.

Особено безпокойство буди и фактът, че ИД вербува жени и използва деца като бойци, както и че значителен брой от чуждестранните бойци се завръщат в родните си места. Те запазват радикалните си възгледи и имат и намерения и възможности за извършване на терористични нападения в своите собствени страни, алармира докладът.


 

#ООН #Бан Ки Мун #"Ислямска държава" #тактика #жени #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници