Официална Виена: ЕС да помогне на мигрантите там, където са - на място! Трафикантите няма да решават кой да живее в Европа

Официална Виена: ЕС да помогне на мигрантите там, където са - на място! Трафикантите няма да решават кой да живее в Европа
Себастиян Курц / БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз /ЕС/ спешно трябва да помогне на хората в беда там, където се намират - на място. Трябва да бъдат създадени легални пътища за настаняване. В никакъв случай не трябва да се позволява на трафикантите на хора да решават, кой има право да живее в Европа. Това каза австрийският министър на външните работи Себастиян Курц пред обществената телевизия ОРФ.

През последните дни дипломатът бе атакуван в родината си, но и в много държави от ЕС поради предложението му ЕС да действа в условията на мигрантската криза по модела на Австралия - мигрантите да се задържат по островите.

"Критиците изнасят само половината истина за австралийския модел. Миналата година Австралия прие 10 000 души, но това са хора, които са дошли легално, а не през нелегалните маршрути...В Европа смятаме, че сме над всички в морално отношение, но по пътя до Европа загиват стотици хора. След въвеждането на новите мерки от страна на Австралия, няма нито един удавен", подчерта австрийският дипломат и поясни: Австралийският модел не може да бъде приложен изцяло, но не трябва да си правим илюзията, че нашата система е съвършена.

Според Себастиян Курц поради огромния брой на мигранти, които пристигат в Европа, е необходимо да бъде намерено общоевропейско решение на проблема. Той смята, че споразумението между ЕС и Турция, както и затварянето на Балканския маршрут само  за кратко време са спрели мигрантската вълна. "Демографското развитие в Африка ни показва, че това на което бяхме свидетели миналата година е просто само едно предупреждение за това, което ни очаква", смята дипломатът.

Министърът смята, че правителството в Либия има желание да се включи в борбата срещу трафикантите на хора. Той отхвърли и критиките от Гърция, защото според него, пропускането на хората е сигнал за останалите, че могат да потеглят. Австрия може да приеме между 10 и 15 000 души на година, но само по легален начин, подчерта в заключение Себастиян Курц.

#Себастиян Курц #мигранти #Европа #трафиканти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници