Валентин Николов: Токът няма как да поевтинее

Валентин Николов: Токът няма как да поевтинее
Валентин Николов вече е предложил на стария директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов да бъде негов заместник по техническата част. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Електроенергията не може да поевтинее, може само да се направят стъпки за задържането на цената й, заяви новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов.

Той вече е предложил на стария директор Александър Николов да бъде негов заместник по техническата част.

В интервю за Дарик радио Валентин Николов бе категоричен, че АЕЦ „Козлодуй“ е в много добро състояние.

„Човек трябва да е отвратително лош мениджър, за да управлява АЕЦ „Козлодуй“ и той да влоши финансовото си състояние“, смята Валентин Николов.

Той е на мнение, че отива там, за да ускори процесите по удължаване на живота на 5-и и 6-и реактор и строителството на 7-и реактор.

От 1 юли се очаква ново увеличение на тока с около 10 на сто. На въпроса кога може да се очаква намаляване на цената на електроенергията за крайния потребител, Николов отговори:

„Слава Богу, ние ще получим деругация, тоест купуването на тези въглеродни емисии ще нараства до 2020 г., но през същото време трябва да се направят инвестиции, които се оценяват от порядъка на 1.5 млрд. евро, които всички топлинни дружества трябва да осъществят. Разбира се, там се работи много интензивно. Това повлиява съответно на цената, както инфлацията и възобновяемите източници. Аз и министър Добрев водихме голяма битка, защото вместо да ги насърчаваме, ние всъщност трябваше да ограничим“, обясни той.

„Цените се определят от ДКЕВР. Единственият начин поне цената да е адекватна и да не нараства, е изграждането на нови мощности – 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, два нови блока в ТЕЦ „Марица-изток 2" и ако на територията на България бъде намерена газ, която ще понижи цената на газта, а това значи балансиращи мощности, които са необходими за това“, каза още Николов.

Доскорошният зам.-министър с ресор „Енергетика” подчерта, че няма необходимост от ново намаляване на цената на руския природен газ за България.

Николов бе категоричен, че идеята за парогазова централа на площадката в Белене е българска идея, а за да се постигне 11-процентното намаление на цената на синьото гориво от април и заради отказа от проекта за втора атомна централа в страната, България е поела ангажимент през есента да има решение за проекта „Южен поток“, който е изключително важен за руската страна.

„Те са поставили на масата „Южен поток“, който за тях е много важен, съответно сме поели ангажимент до средата на ноември да получи окончателно инвестиционно решение, а съответно искаме конкретната стъпка да бъде факт още от април“, каза Николов.

На въпрос какво ще предложи страната за ново намаление на цената на синьото гориво, Николов каза, че не е необходимо ново намаление.

„Необходимо е да има един по-пазарно ориентиран договор с руската страна, за който текат преговори в момента“, каза още Валентин Николов.

#България #ТЕЦ „Марица-изток 2“ #електроенергия #газ #ДКЕВР #Южен поток #Александър Николов #Валентин Николов #АЕЦ „Козлодуй“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници