Откриха отломка от ракета "Бук", свалила малайзийския самолет в Украйна

Откриха отломка от ракета "Бук", свалила малайзийския самолет в Украйна
БГНЕС
A A+ A++ A

Международните следователи, които проучват останките на малайзийския самолет, свален в Украйна през 2014 г., откриха отломка от задната част на ракета земя-въздух "Бук" на мястото на катастрофата, предаде ДПА, цитирана от бТВ.

Холандската прокуратура публикува на своя уебсайт снимка на парчето от ракетата, руско производство, без да посочва кой според нея я е изстрелял.

През октомври Холандският съвет по сигурността излезе със заключение, че самолетът е бил свален с ракета земя-въздух "Бук", изстреляна от контролиран от проруските бунтовници район в Украйна.

Високопоставени руски служители отхвърлиха твърденията, че бунтовниците са отговорни за свалянето на самолета. Те  заявиха, че ръководеното от Холандия разследване не е опровергало руските доказателства, че самолетът може да е бил свален от украинската армия, припомнят анализатори.

Международните експерти, разследващи катастрофата, не изключват самолетът да е бил свален случайно, посочва ТАСС.

Съвместната следствена група заяви в доклад, оповестен днес, че е необходимо специалистите да отговорят на множество въпроси. Един от тях е дали ракетата е била изстреляна случайно или не, както и на какъв принцип системата за поразяване избира целите.

"Това е доста сложна задача. Ракетите се произвеждат с военни цели от 70-те години на ХХ в. и се изнасят в различни страни. Много от техните характеристики се пазят в строга тайна", се казва в документ.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници