Американски учени се опитват да отгледат човешки органи в свине

Американски учени се опитват да отгледат човешки органи в свине
БГНЕС
A A+ A++ A

Учени от Калифорнийския университет в Дейвис се опитват да отглеждат с помощта на генно инженерство човешки органи в свине. С помощта на техниката CRISPR учените отделят от ембрионите на прасетата фрагмент от ДНК, който отговаря за създаването на панкреаса. След това в ембрионите биват поставяни индуцирани човешки стволови клетки. Учените се надяват в резултат на това от тези клетки да се развие пълноценен човешки панкреас.

Подобни ембриони са наричани „химери“, защото в тях едновременно са налице както човешки, така и свински клетки. Според учените прасетата ще изглеждат и ще се държат както е обичайно за тях, с единственото изключение, че един от органите им ще бъде човешки. Засега научните екипи оставят ембрионите да се развиват в продължение на 28 дни. След това бременността бива прекратявана, а зародишът се взима за анализиране.

Ако експерименти се окажат успешни, подобни технологии могат да доведат до изчезване на недостига на органи за имплантация. Има и експерти, които изразяват опасенията си от поява на редица въпроси без отговор – съществува и хипотезата някои човешки клетки да се окажат в развиващия се мозък на свиня, и не се знае това до какъв краен резултат може да доведе

#човешки органи #Свине

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници