Китай пуска високоскоростен влак до Русия

Китай пуска високоскоростен влак до Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Китайски конструктори от пекинския университет „Цзяотун" работят върху създаването на ново поколение високоскоростни влакове, които ще достигат 400 километра в час и ще се движат безпроблемно по тясно и по широко междурелсие, съобщи в. "Чжунго жибао".

Влакът, който трябва да влезе в експлоатация до 2020 година, ще има колооси, които ще се нагаждат плавно към жп стандартите на други държави и няма да се налага подмяна на колелета на границата с Русия.

Ръководителят на китайската иновационна програма Цзя Лимин изтъква, че новият влак ще може да се движи по 770-километровата отсечка Москва-Казан със скорост до 400 километра в час и ще изминава разстоянието за 3,5 часа вместо за сегашните 14.

Първият заместник-председател на Руските железници Александър Мишарин заяви пред журналисти, че Китай ще предостави 400 милиарда рубли за строежа на високоскоростна магистграла Москва-Казан. Общатат стойност на този проект ще надхвърли 1 трильон рубли.

Участъкът Москва-Казан в бъдеще може да стане част от високоскоростна магистрала Москава-Пекин на стойност 7 трильона рубли.

Същевременно друг жп проект - „Пътят на коприната", ще свърже Китай с европейските и близкоизточните пазари.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници