Янев: Съдиите спряха комисията, но не и обществения интерес

Янев: Съдиите спряха комисията, но не и обществения интерес
„Конституционният съд може да прекрати действията на определена комисия, но не може да прекрати обществения интерес”, заяви Янев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпросите за помилванията, опрощаванията и българското гражданство обективно продължават да представляват голям обществен интерес и той намира отражение, заяви лидерът на РЗС Яне Янев.

Това той каза пред БНР по повод създаването на нова парламентарна комисия, която ще проверява действията на изпълнителната власт по преписките, свързани с помилванията, опрощаването на държавни вземания и даване на българско гражданство по време на двата мандата на президентската двойка Георги Първанов – Ангел Марин.

„Конституционният съд (КС) може да прекрати действията на определена комисия, но не може да прекрати обществения интерес“, заяви Янев.

„Затова ние бяхме длъжни да намерим юридическа формулировка, която да даде възможност да се съобразим на 100% с решението на КС и същевременно Народното събрание да създаде нова временна комисия, която да проучи всички действия и обстоятелства от трите типа производства – помилвания, опрощавания, даване и възстановяване на гражданство“, добави той.

През април Конституционният съд прекрати дейността на парламентарната комисия за разследване на мандата на президентската двойка Георги Първанов и Ангел Марин (2002–2012), припомня Novinite.bg.

За да се прекратят всякакви спекулации, в доклада на комисията ще бъде изписана цялата фактология по помилванията, каза Янев и допълни, че това ще бъде описано с факти и обстоятелства, тъй като „сред нас се движат рецидивисти, наркотрафиканти и др.“.

„Когато комисията си свърши работата, ние ще можем да отговорим на изискванията на нашите партньори, които отправят критики по отношение на корупция и организирана престъпност“, заяви още Янев.

„Обществото не знае кой е пуснал престъпници. Комисията ще направи всичко възможно да провери действията на лица от изпълнителната власт, които са инициирали производства, завършващи с укази”, посочи той.

По думите му комисията също така ще установи мотивите и обстоятелствата, при които е иницииран всеки указ за помилване, опрощаване или възстановяване на гражданство.

Ще се провери и дали впоследствие са извършени противоправни действия от вече помилвани лица, добави Яне Янев.

#Яне Янев #Георги Първанов #Ангел Марин #президент #РЗС #помилвания #Конституционният съд #КС #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници