Напрежението на гръцките острови с мигранти расте с наближаването на лятото

Напрежението на гръцките острови с мигранти расте с наближаването на лятото
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сблъсъци избухнаха в четвъртък вечерта в лагера за мигранти на остров Самос. При подобен инцидент преди ден бяха ранени десетина души на остров Лесбос, съобщи полицейски източник. Шестима мигранти са били хоспитализирани "като предпазна мярка" след тези инциденти, които продължиха почти два часа.

Две лагерни бараки бяха изгорени, каза източникът на АФП. Малко преди полунощ спокойствието бе възстановено след изпращане на полицейски подкрепления на мястото. Напрежението нарасна след сбиване между имигранти, чиято националност засега не се съобщава. Хиляда мигранти и бежанци, включително и много семейства с деца, живеят в лагера, който има капацитет 850 места.

"Ние сме изненадани, защото обикновено ситуацията е доста спокойна и управляема", заяви за АФП Самос Димитрис Вурос от гръцка неправителствена организация, която помага на бежанци. В нощта срещу четвъртък десетина мигранти бяха ранени при сблъсъци в главния лагер за бежанци на остров Лесбос. Полицията съобщи за трима по-серизно ранени. Стотици хора, включително и семейства с деца, бяха евакуирани през нощта заради сблъсъци между афганистански и пакистански мигранти с камъни и прътове. Според говорителя на върховния комисар на ООН за бежанците на острова Борис Чеширков "по време на инцидента бяха запалени палатки”.

В този лагер са настанени близо 3000 души, хиляди го напуснаха, за да потърсят убежище в съседни области и в други лагери след сблъсъците, според АФП. "След подписването на споразумението между ЕС и Турция ставаме свидетели на възраждането на този тип сбивания. Бежанците и мигрантите са разочаровани и тревожни", каза Чеширков.

Според споразумениета, което има за цел да прекрати потока от нелегална миграция към Европа през Турция и гръцките острови, около 8500 мигранти и бежанци, които пристигнаха след 20 март, в момента са блокирани на островите. Повечето от тях са на Лесбос и Хиос.

Европейският пакт с Анкара би трябвало да проправи пътя за завръщането им, включително на сирийските бежанци в Турция, но след влизането му в сила, едва 411 души са били върнати - предимно пакистанци, никой от които официално не е поискал убежище. 

 

#Гърция #острови #мигранти #Самос #ООН #Върховен комисариат на ООН за бежанците #полиция #ранени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници