Щайнмайер към Анкара: Не преигравайте

Щайнмайер към Анкара: Не преигравайте
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер призова Анкара да не преиграва заради решението на Бундестага да признае убийствата на арменци в Османската империя през Първата световна война за геноцид, съобщава АФП.

„Както се очакваше Турция реагира и се надявам, че през следващите дни и седмици ще успеем да избегнем преиграване“, каза той пред журналисти по време на посещението си в Аржентина. Германският Бундестаг прие днес резолюция, чрез която се признава извършването на геноцид срещу арменския народ в рамките на Османската империя през Първата световна война.

Текстът бе одобрен с огромно мнозинство, като само един депутат е гласувал против, а един се е въздържал. Дебатите по темата бяха инициирани от управляващото мнозинство и партията на "Зелените" . След гласуването турският вицепремиер Нуман Куртулмуш заяви в социалната мрежа „Туитър“, че признаването на „изопачени и безпочвени обвинения в геноцид е историческа грешка“.

Той също така посочи, че резолюцията няма абсолютно никаква правна стойност за Турция. По-късно Анкара също така отзова своя посланик в Берлин.


#Франк-Валтер Щайнмайер #Германия #Анкара #арменски геноцид #Бундестаг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници