Вътрешната комисия подкрепи предложението за чип в личните карти

Вътрешната комисия подкрепи предложението за чип в личните карти
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред подкрепи на първо четене Закона за българските лични документи, внесен от Министерския съвет. Против проекта се изказаха само депутатите от БСП.

Чрез законопроекта се въвежда "електронната идентичност" и в Закона за личните документи. Въвеждането на електронен идентификатор в личните карти бе заложено в Закона за електронната идентификация, но бе отхвърлено на второ четене от вътрешната комисия в Народното събрание по предложение на председателя й Цветан Цветанов (ГЕРБ). Преди окончателното отхвърляне на промените в комисията Цветанов отправи обвинения за лобизъм в полза на определени фирми, а по-късно коментира, че не може с поправките в Закона за електронната идентификация да се променя специален закон - този за българските лични документи.

Сега на първо четене комисията, председателствана от Цветанов, подкрепи Закона за личните документи, където е записано, че електронният носител на информация (чип) ще се съдържа в личната карта. В него ще се съдържат освен данните за документа (неговия вид, издаващия го орган, три имена на притежателя, номер на документа и др.), снимка на лицето, удостоверение за електронна идентичност, квалифицирано удостоверение за електронен подпис, други данни, включително и биометрични такива.

В мотивите към проекта е записано, че е предвидено заявяването на желанието да се ползва електронна идентификация да става според правилото на изричния отказ, т.е. при подновяване на личните карти или издаване на нови, те ще бъдат с чип, освен ако има изричен отказ чипа да бъде на този документ за самоличност. В такъв случай чипът може да бъде поставен на друг носител, включително на флашка. 

 

#Министерски съвет #лични документи #флашка #БСП #чип #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници