Дянков: Кредиторите не искат да опростят задълженията на ОЦК

Дянков: Кредиторите не искат да опростят задълженията на ОЦК
„Като финансист смятам, че без опрощаване предварително на голяма част от тези задължения няма инвеститор, който да влезе в такава тежка ситуация“, предположи Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кредиторите на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали все още нямат обща готовност да опростят част от задълженията на предприятието, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Процесът в ОЦК – Кърджали, продължава да е доста затруднен, първоначално задачата беше кредиторите на предприятието да си говорят едни с други, каза още министърът в Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

„Последния месец е имало такива срещи с цел да не се стига до несъстоятелност. Днешните срещи показаха, че след едно временно приближаване на позициите все още има възможност някой от кредиторите да тръгне сам към искане за несъстоятелност“, каза още той.

Ако това стане, всички други кредитори ще имат интерес и те да вкарат предприятието в такава процедура, продължи Дянков.

По думите му кредиторите са имали среща и с някои потенциални инвеститори, но предвид голямото ниво на задлъжнялост, над 300 млн. лв. са дълговете само към основните банкови кредитори, засега няма инвеститор, който да е потвърдил, че ще приеме това високо ниво на задлъжнялост.

„Като финансист смятам, че без опрощаване предварително на голяма част от тези задължения няма инвеститор, който да влезе в такава тежка ситуация“, предположи Дянков.

„Все пак кредиторите ни информираха, че тази седмица всички са тук, в София, продължават дискусиите с няколко от тези инвеститори, но засега не е много положително това, което излиза като резултат от този диалог“, заключи министърът.

#Симеон Дянков #ОЦК #Оловно-цинковия комбинат #Кърджали #кредитори #инвеститори #вицепремиер #финансов министър #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници