Спецакция цели да прекъсне достъпа на ДАЕШ до Турция

Спецакция цели да прекъсне достъпа на ДАЕШ до Турция
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Въоръжени групи на сирийската опозиция, с подкрепата на специалните сили на САЩ, ще опитат да прекъснат последния канал между териториите на ДАЕШ и Турция. Мащабното настъпление е срещу позиции на ислямистката групировка в района на гр. Манбидж в северната част на страната. Това е последният канал на джихадистите за достъп в Европа, разкри представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс.

По негови думи, в настъплението участват предимно сирийски араби, а кюрдите съставляват около 1/5 от участващите в настоящите сражения. В Северна Сирия действа кюрдско-арабско обединение, което е основната наземна сила воюваща с „Ислямска държава” и до голяма степен е доминирано от кюрдската Партия на демократичния съюз и нейните Отряди за народна защита.

По-рано през годината кюрдите практически установиха своята дълго желана автономия в региона на Рожава. Турция, която е в конфликт със сирийските кюрди, преди 2 дни предложи на САЩ друга операция срещу позициите в Манбидж, която да не включва кюрдско-арабските Сирийски демократични сили. “За съжаление и Русия, и САЩ виждат терористична организация като свой партньор и я подкрепят“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, визирайки Партията на демократичния съюз, която има връзка със забранената от Анкара Кюрдска работническа партия (ПКК) Американски специални част отново ще са на терен при настоящата операция, като ще инструктират опозиционните бойци, без да влизат сами в бой. Международната коалиция, водена от САЩ, ще окаже и пряка въздушна подкрепа на настъплението.

Според Пентагона, Турция в крайна сметка е одобрила действията, които се провеждат изключително близо до границата й със Сирия. Миналата седмица СДС обяви началото на по-мащабна офанзива в Северна Сирия, насочена към главния град на „Ислямска държава” в страната – Рака. Кюрдско-арабското обединение получи подкрепа, както от САЩ, така и от Русия по този въпрос.


#ДАЕШ #Турция #САЩ #кюрди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници